Please enable JS

HUMAN RASHNESS

PROJECT DETAILS

AFMETING: 40 x 100 cm

DATE: 7 APRIL, 2016

CATEGORY: 40x100, WHITE

STATUS: BESCHIKBAAR


BESCHRIJVING

 

Doek 40 x 100 cm katoen. Acryl op ondergrond van witte gesso. Afwerking met uv-bestendige vernis.

 

Human rashness.....menselijke onbezonnenheid, ondoordachtzaam tot bijna roekeloos. De titel zegt het al. Wij mensen gaan op een zeer onverantwoordelijke manier om met de door ons zelf gecreeerde luxeartikelen en /of producten. We produceren en verbruiken steeds meer aan een steeds hoger tempo alsof dat echt zo zou moeten. Dat alles dan nog eens met een nonchalance die alle verbeelding tart, zonder oog voor mogelijke gevolgen enzovoorts. Deze gedragingen leiden tot een gigantische hoeveelheid afval die door de overgrote meerderheid zomaar zal worden achtergelaten. Dit gedrag op zich heeft een diepe impact op onze omgeving en op onze planeet met alles wat erop leeft.

 

De afvalbergen zijn enorm, zo ook de gevolgen van ons consumptiegedrag. In de natuur zijn er steeds een aantal diersoorten die wij omschrijven als "cultuurvolgers"....een mooie, lyrische omschrijving van diersoorten die zich te goed doen aan ons afval. En juist daar schuilt er alweer een groot gevaar dat eens te meer gewoon niet ter sprake komt.  Eekhoorns zijn zo een diersoort. Zij komen uit hun natuurlijke habitat om steeds meer en dichter bij de mens te gaan foereren. Op zich is dat geen probleem maar door ons wegwerpgedrag komen de dieren in aanraking met producten die eigenlijk meer schadelijk zijn dan dat ze goed zijn. De gevolgen zijn niet te overzien maar worden, hoe zou het komen, ook niet onder de aandacht gebracht. Eekhoorns doen zich te goed langs de wegen aan achtergelaten frisdrankblikken en etensresten. Hierdoor krijgen ze bijvoorbeeld hoeveelheden suiker binnen die voor deze dieren dikwijls nefaste gevolgen heeft. Door hun manier van voedselvergaring krijgen ze ook andere stoffen binnen die op langere termijn dan weer hun gevolgen tonen. Plastics die zichzelf amper afbreken komen in de magen en vormen na verloop van tijd obstructies in het spijsverteringsstelsel. Een langzame dood is het gevolg.

 

De voorbeelden zijn er in overvloed, maar de mens is niet bereid om zijn gedrag te veranderen. Of misschien toch, als men zich bewust zou zijn van deze problematieken. Maar dat proberen de producenten dan weer te voorkomen. Maar een verandering in ons gedrag dringt zich stilaan op. Steeds meer stemmen beginnen te klinken en steeds meer mensen begrijpen de noodzaak van een grondige verandering. We moeten dingen anders gaan doen en kijken hoe we dat kunnen doen in functie van het behoud van alle leven en het instandhouden van zoveel mogelijke soorten. Het wonder van de natuur zouden wij mensen eerder moeten verheerlijken dan het te vernietigen.

 

 

 

 


Related items

X

Right Click

Rechts klikken en/of kopieeren niet toegestaan.