Please enable JS

FREEDOM REGAINED

PROJECT DETAILS

AFMETING: 90x90 cm

DATE: 20 MAART, 2015

CATEGORY: 90x90, WHITE

STATUS: NIET TE KOOP


BESCHRIJVING

Doek 90 x 90 cm katoen. Acryl op ondergrond van witte gesso. Afwerking met uv-bestendige vernis.

Op dit doek zien we alweer een erg bedreigde diersoort. De gorilla....meer bepaald een jonge gorilla. Een dier dat zeer dicht bij de mens staat en niet voor niets in de categrorie van de mensapen voorkomt. Het zijn zeer intelligente dieren die gedragspatronen vertonen die ook bij ons zijn terug te vinden. Familiebanden, vriendschap enzovoorts ziet men in de groepen steeds weer terug.

Het zijn doorgaans sterke en zachtaardige dieren wanneer men ze in hun bestaan niet stoort. Agressief gedrag ontstaat juist door inmenging in hun dagelijks bestaan of door beperking van dat bestaan.

Het gorillajong hier heeft enkele "krekelpotjes" in zijn bezit. En lijkt zich af te vragen waarom deze krekels in deze potjes zitten. De krekels krijgen dan ook de vrijheid en de krekels bedanken hiervoor door onbevreesd bij hun bevrijder te blijven. Verwondering staat in de ogen van de gorilla....het is zoals het zijn moet.

Krekelpotjes zijn eens te meer een menselijk gebruik. In de oosterse landen en meer bepaald in China,Tibet en Nepal vindt men dit gebruik vooral terug bij boeddhistische monnikken. Zij dragen "bevolkte " krekelpotjes bij zich. De krekels maken geluid en vergezellen de monniken in hun afgezonderd bestaan. Zijn ze misschien een surrogaat voor een vriend, een gezel in hun eenzaamheid?

Toch is het een eigenaardig gebruik...dat juist monniken, die de vrijheid en respect voor alle levende wezens hoog in het vaandel dragen, deze krekels van hun vrijheid beroven. Ook al is het dan misschien maar tijdelijk...


Related items

X

Right Click

Rechts klikken en/of kopieeren niet toegestaan.