Please enable JS

EXPERIMENTAL HAPPINESS

PROJECT DETAILS

AFMETING: 40x60 cm

DATE: 10 DECEMBER, 2015

CATEGORY: 40x60, BLACK

STATUS: VERKOCHT


BESCHRIJVING

Doek 40 x 60 cm katoen. Acryl op ondergrond van zwarte gesso. Afwerking met uv-bestendige vernis.

Met dit werk wil ik enkele andere bestaande praktijken in de belangstelling brengen. We zien een schijnbaar erg gelukkige situatie waarbij een gorilla jong zich geborgen op de arm van zijn moeder nestelt. Het is een prachtig voorbeeld van hoe dergelijke dieren zich zouden gedragen in hun eigen biotoop, vrij van alle mogelijke bedreigingen.

Maar de aandachtige toeschouwer ziet uiteraard dat er andere dingen meespelen in dit tafereel. De inmenging van de mens is heel duidelijk. Vele van deze diersoorten worden heden ten dage nog gebruikt voor het uitvoeren van medische tests of voor het bestuderen van de uitwerking van bepaalde medicijnen. Dit terwijl er perfect andere mogelijkheden bestaan om dezelfde resultaten te bekomen. De dieren worden uit hun omgeving weggehaald en doen dienst als proefdieren onder veelal onaanvaardbare omstandigheden. Hier is de laatste jaren veel aan verbetert maar de noodzaak om deze dieren te gebruiken wordt steeds meer in vraag gesteld, zelfs als men zuiver gekweekte dieren, die niet uit de natuur kwamen, gaat gebruiken. Ook het onzorgvuldig omspringen met andere levensvormen is een ergerlijke eigenschap van ons mensen. Dit wordt letterlijk in de verf gezet door het frisdrankblikje.

Het moet stilaan toch duidelijk worden dat we als mensheid veel zorgvuldiger met al het ons omringende leven moeten leren omgaan. Het instandhouden van het gehele systeem, waarmee ik alle individuen of species bedoel maar ook het klimaat en de daarbij horende ecosystemen, zou een prioritair item moeten zijn. De noodzaak hiervan is nog nooit zo duidelijk geweest.


Related items

X

Right Click

Rechts klikken en/of kopieeren niet toegestaan.