Please enable JS

SANDRAVAGUS

PROJECT DETAILS

AFMETING: 60x120 cm

DATE: 20 MAART, 2016

CATEGORY: 60x120, WHITE

STATUS: BESCHIKBAAR


BESCHRIJVING

Doek 120 x 60 cm katoen. Acryl op ondergrond van witte gesso. Afwerking met uv-bestendige vernis.

Dit doek is een aanklacht, eens te meer, tegen een menselijke gewoonte of een gebruik dat men heden ten dage niet meer zou mogen tolereren. Het gaat hier om een gebruik op de Faroer Eilanden, genaamd de Grindadrap. Naar jaarlijkse gewoonte gaan de mensen met behulp van bootjes de langs hun eilanden voorbijkomende walvissen of dolfijnen afzonderen en zo naar een baai drijven waar de rest van de menigte staat te wachten om de gevangen beesten op een mensonwaardige manier af te slachten. Ook al is dit traditie en worden de dieren daarna voor consumptie gebruikt dan nog is een dergelijke werkwijze niet te aanvaarden. De manier en de slachting die men zo teweegbrengt, zonder de minste controle of wat dan ook is echt hallucinant.

Vooral "Pilot whales" en " Bottlenose dolphins" of "Atlantic white nose dolphins" zijn hier jaarlijks het slachtoffer. 1534 walvissen en dolfijnen in het jaar 2013. 48 slachtoffers in het jaar 2014 mede door de akties van de "Sea Shepherd" en alweer 492 geslachtte "Pilot whales" in 2015. Het is gewoon een echte schande in deze tijden dat men deze praktijken blijft gedogen. Het tafereel dat ik hier weergeef, de confrontatie van deze kinderen met een zo mooi en prachtig dier dat op beestachtige manier aan zijn einde kwam, is gewoon een combinatie van echte taferelen zoals ze op foto's werden vastgelegd. Het ontzag en natuurlijke respect zie je in het ene kind terug terwijl het andere zijn ongeloof en tevens zijn nieuwsgierigheid probeert te beantwoorden. De vraag of zulke jonge mensen aan dergelijke rituelen dienen deel te nemen komt blijkbaar niet ter sprake. Wat dit doet met zulke kinderen is blijkbaar ook niets om over na te denken.

Het strand van Sandravagus op het eiland Vagar is de plaats waar dit tafereel zich afspeeldde.....maar er zijn meerdere stranden waar deze "Grindadrap" zich jaarlijks afspeelt. De beelden op het internet worden tegenwoordig zelfs voorafgegaan door waarschuwingen voor de ongewone heftigheid of er is soms zelfs een legitimatiesysteem toegevoegd zodat enkel volwassenen deze beelden kunnen bekijken. Het is beschamend dat dit zich in deze tijden nog kan voordoen....zeker terwijl men weet dat de natuur en de ganse planeet dringend moet worden beschermd.


Related items

X

Right Click

Rechts klikken en/of kopieeren niet toegestaan.