Please enable JS

STOLEN TIME

PROJECT DETAILS

AFMETING: 40 x 100 cm

DATE: 20 MAART, 2016

CATEGORY: 40x100, WHITE

STATUS: BESCHIKBAAR


BESCHRIJVING

 

Doek 100 x 40 cm katoen. Acryl op ondergrond van witte gesso. Afwerking met uv-bestendige vernis.

Een doek dat de toeschouwer gewoon even tot nadenken stemt over een begrip als "tijd". Tijd is misschien wel een van de kostbaarste en belangrijkste zaken die er zijn ook al is het wel degelijk een abstract iets. Tijd is niet te vatten,noch te vangen. Tijd kan traag voorbij glijden als een zeilbootje of voorbij razen als een vliegtuig terwijl het anderzijds een redelijk constant iets is. Wij mensen proberen al jaren greep te krijgen op de tijd en proberen tijd weer te geven met alle mogelijke middelen. Zandlopers, zonnewijzers, pendules, zakhorloges en polsuurwerken. Het enige wat zeker is aan de tijd is dat hij steeds verder gaat, in een constant ritme en onverstoorbaar. Wat er ook moge gebeuren...

Tijd is ook voor ieder individu een ander gegeven. De ene heeft tijd genoeg en de andere heeft steeds tijd tekort. Het ene individu heeft jaren voor de boeg, wat een rijkdom aan tijd is terwijl het andere individu het moet stellen met een tijdsverwachting van ongeveer 24 uur. Dit is het geval met de eendagsvliegen zoals men ze hier ziet. Eendagsvliegen zijn zogenaamde Haften. De dieren zijn hemimetabool wat wil zeggen dat ze geen larve of popstadium kennen.  Vanuit het eitje komt een "nimf" tevoorschijn welke enige tijd later overgaat in een subimago en weer later in een imago of het uiteindelijke dier dus. Deze wezentjes hebben gedegenereerde monddelen waardoor ze niet kunnen eten. De ganse levenscyclus beperkt zich dus van enkele uren tot iets meer dan een dag, afhankelijk van de soort. Ook zijn deze dieren zeer afhankelijk van de graad van vervuiling. Zij komen enkel voor in een gezonde omgeving waar alles biologisch in evenwicht is. Reden te meer dat ook deze wezentjes steeds minder en minder waarneembaar zijn.

Aan de andere kant zit een kraaiachtige met een niet te vergelijken lange levensverwachting. Om het verschil te verduidelijken heeft dit exemplaar een zakhorloge kunnen ontvreemden en zo iemands tijd even verstoord. De klok geeft echter aan,ook al staat ze mogelijk wel stil, dat het hoog tijd is om onze gedragingen met betrekking tot de natuur dringend ingrijpend te veranderen.

 

 

 

 

 

 


Related items

X

Right Click

Rechts klikken en/of kopieeren niet toegestaan.