Please enable JS

MASTER OF COLORS

PROJECT DETAILS

AFMETING: 90x90 cm

DATE: 9 jAUGUSTUS, 2020

CATEGORY: 90x90, WBLACK

STATUS: Beschikbaar


BESCHRIJVING

Doek 90 x 90 cm katoen. Acryl op ondergrond van zwarte gesso. Afwerking met uv-bestendige vernis.

De witmasker-ibis, of de" white faced ibis", gebruik ik hier omwille van zijn ongelooflijke kleurenpracht. De mannetjes van deze ibis-soort zijn zo mooi dat het echt moeilijk te geloven is. Dit bracht mij op het idee om de door mij gebruikte middelen om hem weer te geven ,ook te integreren in het beeld. Het geeft daarbij een verwarrend idee voor de kijker. De vogel stapte door de verftubes die hierdoor beschadigd werden . Zo kwam de verf vrij en bekwam hij allicht deze kleuren. De werkelijkheid is dus anders....de vogel heeft in de natuur deze fantastische kleurenpracht. Het is alweer een van de prachtige fenomenen die voorkomen in de natuur.

Ik wil hier gewoon laten voelen dat onze fantasie bijna steeds moet buigen voor de creaties van de natuur. En deze creaties, deze wezens zijn echt en hebben hun eigen reden van bestaan, los van de mensheid. De natuur is zo mooi dat wij als mensen er moeten toe komen om dit alles zeer minutieus te beschermen of te behandelen. Het zijn juist al deze wezens  in al hun pracht en kleur die ook ons bestaan kunnen inkleuren en onze wereld zo maken tot iets heel speciaals. We moeten ons realiseren dat we maar een kleine plaats innemen en dat we door onze eigenheid en mogelijkheden misschien wel de kans hebben om de natuur en alles wat erbij hoort te vrijwaren van verder onheil. Het is erg belangrijk dat we inzien dat alles wat er is zijn reden tot bestaan heeft en wij als mensen stilaan het nodige moeten doen om deze leefwereld te beschermen.

De vogel hierbij gebruikt is dus de witmasker-ibis, in het engels de white faced ibis ( Plegadis Chichi ) . Deze soort behoort tot de orde van Pelecanformes en behoort tot de familie Thieskiornithidae. Leden van deze familie zijn verder de "white ibis" , de "glossy Ibis" en de "Roseate Spoonbill". De witmasker-ibis heeft een zeer beperkte leefwereld en komt in hoofdzaak voor in Zuid Amerika en meer bepaald in Peru. De laatste jaren worden er wel steeds meer exemplaren noordelijker in Amerika gesignaleerd. Allicht een gevolg van de onwaarschijnlijke klimaatsverandering die zich stilaan voltrekt.
Related items

X

Right Click

Rechts klikken en/of kopieeren niet toegestaan.