Please enable JS

UNCONVENIENT THRUTH

PROJECT DETAILS

AFMETING: 90x90 cm

DATE: 28 SEPTEMBER, 2020

CATEGORY: 90x90, WHITE

STATUS: Beschikbaar


BESCHRIJVING

Doek 90 x 90 cm katoen. Acryl op ondergrond van witte gesso. Afwerking met uv-bestendige matte vernis.

Dit is een werk als reaktie op wat er zich de laatste tijden toch afspeelde op het politieke toneel, overal ter wereld (black lives matter)maar zeker ook in Belgie. Het is een commentaar of een vraag om even te denken over wat er gaande is. Het gaat hier over Leopold II, die als koning der Belgen zich wel een levensstijl aanmat die men als zeer bedenkelijk kan omschrijven. Maar we moeten dit ook in zijn eigen tijd zien en dan even kijken naar alles wat er omheen gebeurde of bestond. Wat er gebeurde is echt niet goed te keuren maar het werd gedoogd door de vele verscheidene koloniale families en door Belgie. Het zijn ook dezelfde families die nu als de rijkste mensen uit het land bestempeld worden. Het kolonialisme, het neokolonialisme en de gigantische winsten die erachter schuilgaan moesten gelegitimeerd worden. Vaak werd de kolonisatie omschreven als een positieve zaak voor de kolonie, en dat gebeurt nog tot op de dag van vandaag. Dit was echter niet voldoende. Om het kolonialisme te verantwoorden werd beroep gedaan op racisme. Racisme dient als legitimering voor de winsten van de allerrijksten. Zolang een culturaliserend discours het (neo)kolonialisme kan verbergen, blijven de Solvays, Van Thillo’s en Lippensen buiten schot. De inconvenient truth van de Congolese geschiedenis is dat achter de brutale repressie, het kappen van de handjes, het racisme, de onderdrukking en de uitbuiting winstbelangen schuilgaan.

Vandaag staan nog steeds standbeelden en eerbetuigingen aan Leopold II en andere koloniale leiders in onze straten. Binnen de dekolonisatiebeweging stelt zich de vraag: moeten we deze standbeelden weghalen? En wat moeten we er dan mee doen? Zouden we niet beter een bordje met uitleg toevoegen? Het probleem met zulke bordjes is dat ze riskeren hun doel voorbij te schieten. Ze veranderen de manier waarop deze monumenten onze openbare ruimte vormgeven niet. En vaak zijn ze minder zichtbaar dan de standbeelden die de koloniale leiders verheerlijken zelf. 

Laten we deze monumenten vervangen door anti-koloniale werken die de misdaden van Leopold II en anderen tonen of gelijkheid en emancipatie promoten. En laten we de beelden van Leopold II in musea plaatsen, waar ze kunnen gebruikt worden voor educatieve doeleinden. Zo kunnen we de koloniale misdaden en het hardnekkige racisme dat daar uit voortkomt bestrijden met een visie van hoop, gelijkheid en solidariteit. 

Het hele verhaal wordt hier zeker weergegeven door de dieren op en zijdelings van het beeld links. De turkse tortel, hier fungerend als een soort vredesduif, komt zeker wat te laat . De vredestak die ze meebrengt laat dit ook zien. De andere dieren , duiven en mussen, voeren een onderling gevecht voor het bezit van wat voor hun belangrijk is. De uitkomst is nog niet beslist maar het beeld geeft toch een idee van de waardeverhoudingen. Het is echt spijtig dat wij mensen zo slecht en zo traag leren uit fouten die in het verleden gemaakt werden. Eens te meer is geld,rijkdom en macht, de achterliggende reden. Het is zelfs een goede vraag of men wel wil leren uit het verleden want fouten toegeven en proberen een en ander recht te zetten is geen eenvoudige opdracht.Related items

X

Right Click

Rechts klikken en/of kopieeren niet toegestaan.