TOLERANTIA
Nogmaals een doek om een begrip te benadrukken. Een begrip dat ooit ontstond in de middeleeuwen en in de huidige tijd steeds meer aan belang wint, maar ook steeds meer ter discussie staat.
Tolerantia komt van het latijn “tolerare” wat zoveel betekent als verdragen, verduren, uithouden. In de geschriften van Emmanuel Kant vinden we ganse uiteenzettingen over dit begrip en zijn toepassingen. Vele andere denkers na hem hebben hierover geschreven en ervoor gezorgd dat het begrip naar zijn huidige vorm evolueerde. Tolerantie zoals wij het nu kennen verwacht een soort van begrip en verdraagzaamheid die soms wel erg ver moeten gaan en grensverleggend kan werken in sommige gevallen. Tolerantie gaat nauw samen met het begrip van non discriminatie; ook dit is een begrip dat steeds meer ter discussie staat en voor behoorlijk wat reakties zorgt onder alle lagen van de mensen.
Wel is het duidelijk dat tolerantie uit onze huidige maatschappij niet is weg te denken en dat wij er dus alle belang bij hebben om vanuit alle groepen een soort van verdraagzaamheid aan de dag te leggen. Ook bij de dieren vinden we tolerantie terug. Deze tolerantie vinden we bij de meest onverwachtte soorten. Het leidt daarbij soms tot verregaande verdraagzaamheid en soms wel tot samenwerking of symbiose of vormen daarvan. Zo kennen we vormen van mutualisme en commensalisme, beiden vormen van samenleven waarbij tolerantie erg aanwezig is.
Feit is dat tolerantie een eigenschap is die wij als “hogere” levensvorm zeker moeten beoefenen en aanmoedigen. Wat heden ten dage soms wel erg ver te zoeken is.